Jeg har fået dette spørgsmål rigtig mange gange, og der findes ikke noget endegyldigt og klart svar på spørgsmålet. Det er nemlig sådan at der er et hav af faktorer der spiller ind, og det gælder ikke kun hjemmesider, men egentlig alle digitale projekter.
Man kan sammenligne det lidt med at stille spørgsmålene; “Hvad koster en bil?” eller “hvad koster et hus?”
Som du nok kan regne ud så er der heller ikke noget klart svar på det. Er det en VW UP, Skoda, eller Porsche vi taler om? Selv hvis det er en VW UP er der ikke noget klart svar. Skal bilen have nogen form for ekstraudstyr, alufælge, et godt lydanlæg o.lign.
Jeg håber du kan se hvor jeg vil hen med min pointe.
Prisen af en hjemmeside, webshop, eller hvilket som helst andet form for digitalt projekt afhænger rigtig meget af en lang række faktorer. For at blot nævne nogle få:
Dette er blot et lille udpluk af ting som kan påvirke prisen på en eventuel hjemmeside. Det er derfor vigtigt man gør sig nogle overvejelser og et grundigt forarbejde når det er man ønsker at et prisoverslag på sit projekt.
Det er derfor en god at udarbejde en form for kravspecifikation. Også tænker du nok, hvad er en kravspecifikation.
Helt konkret, er en kravspecifikation en detaljeret beskrivelse af jeres og de kommende brugeres behov til hjemmesiden/platformen/webshoppen. Det er vigtigt en kravspecifikation er så præcis så muligt. Det gør det nemmere for jer og en udvikler at se, hvad løsningen skal kunne, og hvad udviklingen af platformen indebærer.
Kravspecifikationen kan altså benyttes som en analyseværktøj til at afdække og definere behov og krav, og naturligvis også til at afgrænse projektet, så du/I ikke betaler for mere end I har brug for. Det kan være med til at sikre et godt samarbejde og fjerne eventuelle misforståelser eller antagelser. Dette giver også noget at snakke ud fra når det er du tager kontakt til personen/virksomheden du ønsker at få et eventuelt tilbud fra. Jo mere grundig beskrivelse og tanker du har gjort dig omkring dit ønskede projekt, jo nemmere er det også for en udvikler at give dig en indikation af et prisleje.
Det er meget af det samme du gør når du eksempelvis skal ud og købe en ny bil. Her har du gjort dig nogle tanker om komfort, størrelse, lyd, udstyr mv (Altså en kravspec). Når du har den kravspec, så vil bilforhandleren også nemmere kunne præsentere en bil der passer til dine behov.
Mange digitale løsninger udvikles tit uden en kravspecifikation, hvilket egentlig forekommer mig lidt overraskende med tanke på at en eventuel hjemmesider for de fleste virksomheder er omdrejningspunktet for deres digitale kommunikation og burde stå skarpt for deres målgruppe.
At udvikle en digital løsning uden kravspecifikation svarer til at gå i gang med at bygge et hus, uden at have en arkitekttegning eller projektplan. I sidste ende vil du formentlig få noget der ligner et hus, men kigges der dybere i sømmene vil huset formentlig ikke være det du havde forestillet dig. Og samtidig kan det være svært at tilpasse til dine ønsker, når det først står færdigt.
Står du overfor at skulle have udviklet en ny hjemmeside, webshop, eller software platform, har du typisk allerede gjort dig nogle tanker om det. Du har måske en idé til hvordan den kan se ud og hvad den skal kunne. Det er netop disse tanker du skal få beskrevet via en kravspecifikation. Du behøver ikke nødvendigvis at kende svaret på alt, og jeg ved der stadig kan være mange ubekendte. Det er dog vigtigt du får samlet de vigtigste tanker du sidder med. Det er med til at både hjælpe dig selv, men også udvikleren der skal bygge løsningen i sidste ende.
Er du i tvivl om hvad er kravspecifikation skal og kan indeholde kan du downloade en template her: Download Kravspecifikations Template her
Priser på hjemmesider, webshops o.lign kan variere utrolig meget, men en ting er oftest ret sikkert. Pris og kvalitet hænger sammen, ligesom man også ser i mange andre brancher. Ser man et tilbud på en hjemmeside til fx. 10.000,- DKK, kan du være sikker ret sikker på du får hvad du betaler for. Dermed sagt, det formentlig hverken er specialudviklet eller med nogle form for kvalitetssikring mv., men nok nærmere noget helt standardiseret hvor kvaliteten oftest er ret lav.
Som nævnt, så afhænger prisen af mange ting, herunder dine behov og krav, netop som når du eksempelvis køber en bil eller et hus.